26. 09.

Tak zněl název poslední akce projektu Ani nevidomé hranice nerozděluje, který společně s BBI realizovalo brněnské TyfloCentrum.

V pátek 9. září se v podvečer vydala skupinka 11 lidí z Brna na Wien-Simmering, kde už nás čekali naši průvodci a tlumočníci Zdenda a Mária. Společně jsme se vydali do BBI, kde už na nás čekal hlavní organizátor pobytu, pan Erich Schmid, společně s rakouskými přáteli. Po ubytování a večeři následovalo vzájemné krátké představení a Erich nás seznámil s programem. Na páteční večer byla naplánována procházka podél Dunajského kanálu, při které jsme se dozvěděli spoustu zajímavých věcí o okolních stavbách.
V sobotu dopoledne jsme se vydali do centra Vídně. Prohlédli jsme si katedrálu svatého Štěpána a pak vyrazili do Muzea Madame Tussauds, které bylo pro mnoho z nás jednou z nejzajímavějších akcí pobytu. Až do oběda jsme si prohlíželi voskové figuríny umělců, politiků, muzikantů, vynálezců, vědců a dalších známých osobností.
Odpoledni jsme si krátce prošli Naschmarkt a pak vyrazili do Domu Hudby. Zde jsme si mohli vyzkoušet spoustu „hudebních“ atrakcí – například dirigovat Vídeňské filharmoniky nebo si poslechnout, co slyší miminko u maminky v bříšku.

Večer jsme pak strávili v Prátru. Po projížďce vláčkem kolem Prátru jsme vyrazili na večeři, kde jsme v družné zábavě setrvali až do desáté hodiny. Kromě procvičení našich anglických a německých jazykových znalostí došlo i na zpěv moravských a slovenských lidovek, které byly příjemnou tečkou za vydařeným dnem.

Nedělní dopoledne jsme strávili v parku u Schönnbrunu, kde nás Erich seznámil se spoustou zajímavostí nejen o parku samotném, ale i o jednotlivých kašnách, které se v něm nacházejí.

A pak už nás čekal jen oběd, závěrečné poděkování, předání dárečků a cesta domů.

Našim klientům se pobyt velmi líbil, což se odrazilo i v závěrečném hodnocení.

Bylo krásné letní počasí a to umocnilo můj velmi dobrý dojem ze samotného města i lidiček v něm. Někdy bych se do Vídně rád vrátil. Určitě bychom zvládli i nějakou společnou hudební produkci v prostorách školy.

Ať se daří.

Především děkuji, že jsem měla možnost tento báječný víkend s vámi všemi prožít. Myslím, že organizace a příprava byla na jedničku, podtrženo krásným počasím to nemělo chybu.

Velmi se mi líbili také naši tlumočníci, byli oba moc milí a bezprostřední. A samozřejmě rakouští přátelé. Třebaže byli pro většinu přítomných generačně trochu dál, myslím, že jsme se nakonec navzájem všichni pobavili a trochu poznali.

Pro mě to bylo zajímavé i z hlediska profesního. Zajímala jsem se o problematiku vzdělání, integrace, zaměstnání a organizace zrakově postižených. Snažila jsem se na toto téma konverzovat při večerním posezení a leccos jsem se dověděla.

Nezbývá než si přát, aby takých akcí bylo víc a lidi o ně měli zájem.

Fotogalerie

Vídeň - hlavní město Rakouska, 9. až 11. 9. 2011

Projekt Ani nevidomé hranice nerozděluje je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj.


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS