21. 03.

Na to, že program pro klienty plánujeme měsíc a půl předem, se úterý 20. března vydařilo nad očekávání dobře. Slunečné a teplé počasí bez větru jako bychom si objednali, takže procházku po nové cyklostezce kolem řeky Dyje od TyfloCentra směrem do města jsme si náležitě užili. Cestou jsme se bavili o novinkách kolem nás, vzpomínali na řeku v minulosti a zabrousili i na některé novinky ze sociální oblasti. Od klubovny jsme vyrazili v pěti – dva klienti, tatínek klienta jako průvodce a dvě pracovnice. Naproti nám podél řeky přišel další z klientů a s poslední účastnicí jsme se potkali až u cíle vycházky – Městského muzea a galerie.

Tato břeclavská instituce dlouhodobě podporuje TyfloCentrum tím, že umožňuje klientům zdarma navštěvovat výstavy a jeho pracovníci podávají výborný upřesňující komentář. Výstavu Břeclav 1938 – 1945 jsme si tentokrát prošli sami. Informační panely četla nahlas jedna ze sociálních pracovnic a následně jsme si prohlédli dobové fotky k tématům povodně, školství, okupace, osvobození… A vzpomínali. Drtivá většina z nás, břeclavských klientů, totiž patří mezi pamětníky a válečná léta jsme zde zažili jako děti nebo dospívající.

Vystavené exponáty a zákoutí simulující vojenská ležení a tábory, vybavené pravými zbraněmi, uniformami, stany i mnoha drobnostmi, zapůjčil místní spolek vojenské historie. Vstoupili jsme na hodinu jakoby do jiného světa… A vzpomínky byly veselé, smutné, nostalgické i děsivé. Z úst těch, kteří Břeclav pod hákovým křížem pamatují, svorně zaznělo, že by to již nechtěli zažít. Přesto byli rádi za připomenutí toho, co bylo součástí jejich života v minulosti.

Ještě jednou děkujeme MMG Břeclav za výborně připravenou výstavu bohatou na informace, fotografie i exponáty a vstřícnost vůči klientům TyfloCentra.

Fotogalerie

Vycházka kolem Dyje a muzeum, 20. 3. 2012


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS