27. 07.

Léto a letní měsíce se nesou ve znamení výletování a poznávání zajímavých koutů naší země. Proto ani naše TyfloCentrum nechtělo být pozadu a se svými klienty se vydalo letos již podruhé do překrásného města Kroměříž, které se rozkládá na jižním cípu úrodné oblasti Hané.

Nejprve byla na pořadu dne komentovaná prohlídka Květné zahrady, kterou jsme měli absolvovat už při první návštěvě Kroměříže, ale díky vytrvalému dešti jsme tehdy dali přednost prohlídce arcibiskupského zámku. Na druhý pokus nám však počasí přálo. Po květné zahradě nás provázela paní Ing. Křesadlová, která zde působí jako zahradní architekt a památkář. S velkou ochotou a nasazením nám pověděla o historii zahrady, o některých dřevinách, které zde rostou a o vývoji a smyslu architektury, kterou je zahrada tvořena. V zahradě jsou v souvislosti s probíhající expozicí instalovány i moderní prvky doplňující původní výzdobu zahrady.

Z povídání paní Křesadlové jsme pochopili, že realizačnímu týmu Květné zahrady velmi záleží na bourání bariér. Proto je v zahradě pro nevidomé návštěvníky instalován hmatový model zahrady s vysvětlivkami a k dispozici je i služba, která takového návštěvníka vybaví sluchátky a speciální magnetickou holí. Po celé zahradě jsou pak instalovány informační sloupky, které se sluchátky komunikují a vysílají do nich informace týkající se zahrady. Dalším záměrem zahrady je vyhotovení hmatových modelů štuků a dalších prvků použitých v zahradě.

Na konci prohlídky ještě společné foto a pokračujeme v prozkoumávání zajímavých koutů Kroměříže s malou mezi-zastávkou na občerstvení a odpočinek.

Další část dne jsme věnovali Podzámecké zahradě, která se řadí k dalším skvostům Kroměříže, které je třeba navštívit. Na doporučení naší průvodkyně paní Křesadlové jsme využili tamní službu výletního vláčku, který nás provezl po celém parku. Poutavý výklad k nám zazníval ze zabudovaných reproduktorů nad sedátky vláčků. Při vyhlídkové jízdě jsme se tak mohli seznámit s flórou, která je v tomto přírodně krajinářském parku vysazená, se zajímavými architektonickými objekty jako je Chrámek přátelství, Čínský pavilónek, Pompejská kolonáda a další, které se měnily a přetvářely společně se zahradou a s historií, která je s parkem spjatá. Odpočatí a plní dojmů jsme si ještě chvíli vykládali o dalších postřezích, které nás zaujali a jelikož se hodina nachýlila, bylo na čase vyrazit na autobus, který nás dovezl zpět do Brna. Tady jsme se společně rozloučili a navzájem si poděkovali za příjemně strávený a naplno prožitý den.  

Pojeďte příště s námi!

Fotogalerie

Letní Kroměříž a Květná zahrada, 24. 7. 2012


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS