9. 08.

Dvacet čtyři dětí s těžkým zrakovým postižením z celé České republiky a čtyři z Rakouska čeká bohatý program, který zajišťuje dvacet vedoucích a instruktorů z řad kolegů brněnského TyfloCentra i absolventů speciálních pedagogických škol. Opět se tábora účastní děti i s kombinovanými postiženími, jako jsou mentální retardace, epilepsie, děti s poruchami autistického spektra a po mozkové obrně na vozíčku. Táborníci už mají za sebou pět dní, tábor potrvá až do soboty 18. srpna 2012.

„Děti se pohybují po tábořišti samostatně podle vyznačených tras z provázků, na nebezpečná místa upozorňují rolničky“ vysvětluje vedoucí tábora, Mgr. Anna Horká a popisuje letošní cíle: „děti se budou ve skupinkách střídat, abychom ještě více posílili integraci, všichni se mohou těšit na tradiční táborové radosti, jako je táborák, nejrůznější hry, puťák i »ptačka« – to se samostatně mají doptat na cestu do města vidících lidí, které potkají a učí se tak vyžádat si popis trasy pro ně srozumitelný, určitě bude i cestovatelská beseda, v pondělí 13. 8. večer je v plánu cimbálovka a v jednání je také účast balonářů“ vypočítává Horká.

Děti mají možnost nejen procvičit si němčinu či angličtinu, ale také běžné samoobslužné dovednosti – jako je například samostatné oblékání a obouvání, mají služby v kuchyni i u chystání dřeva na táboráky.

Oproti předchozím ročníkům zde nově probíhá tzv.„škola instruktorů“ – odrostlé děti, které už vyrostly z věkové kategorie účastníků tábora, jsou zaškolovány pro samostatnou práci táborového instruktora. Zaškolení probíhá pod dohledem zkušených instruktorů, kteří sami mají těžký zrakový handicap a svoje zkušenosti a dovednosti během pobytu předávají dál. „Jde vlastně o praktické naplnění naší snahy o co největší samostatnost lidí se zrakovým handicapem“ doplňuje Horká.

Více informací naleznete zde.

Jedinečný letní tábor finančně podpořili Magistrát města Brna a nadace Leontinka.

V Brněnském Deníku vyšel o táboře v neděli 5. 8. 2012 článek a o tři dny později v Právu.


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS