3. 04.

Březen je považován za první z jarních měsíců, přesto nás zima stále přesvědčuje, že dokáže udeřit i po ukončení její vlády. V následujících řádcích Vám přiblížíme, jak jsme březen prožili ve vyškovském TyfloCentru.

Po měsíční přestávce, v úterý 5. března 2013 k nám do střediska opět zavítal MUDr. Libor Němec, aby nám přednesl svůj výklad na téma Oko – okno do duše i zdraví. Přednáška byla tvořena třemi pomyslnými oblastmi – oči jako zrakový orgán, historie zkoumání očí a duhovka a její zabarvení. Během tohoto setkání jsme se dozvěděli mnoho zajímavých faktů, například okohybné svaly jsou relativně nejsilnější v těle – jsou 100x silnější, než by na danou činnost bylo třeba. Překvapujícím zjištěním byla pro všechny zúčastněné také informace, že lidské oko dokáže rozeznat světlo svíčky na vzdálenost 22,5 km.

Další z pravidelných akcí konaných ve vyškovském TyfloCentru je Čtenářský klub. Při tomto setkání máme každý měsíc možnost ponořit se do řádků místního a jiného tisku. Tentokrát jsme se sešli v pondělí 11. března 2013. Přečetli jsme časopis pro zrakově postižené ZORA, ve kterém klienty nejvíce zaujaly články týkající se lékařských pokroků v léčbě očních onemocnění, což jsme využili i k následné diskuzi. Zástupcem místního tisku se pro březnové čtení stal Vyškovský zpravodaj, který přinesl jeden z klientů. Vyškovský zpravodaj vychází, stejně jako ZORA, jednou měsíčně, a jelikož byl náš čtenářský klub uspořádán v první části března, mohli jsme si přečíst, jaké kulturní a jiné akce se v tomto měsíci budou konat.

Velikonoce letos připadly na přelom března a dubna, proto jsme se rozhodli uspořádat v pondělí 18. března 2013 v kanceláři TyfloCentra besedu zaměřenou na toto téma. Akce nesla název Velikonoční hrátky, z čehož je snadné odtušit, že na své si přišly zejména hravé povahy. Pracovnice pro klienty připravila tematickou doplňovačku, skládání rozstříhaných velikonočních koled a svůj čich klienti zapojili v rozeznávání netradičních surovin k barvení vajíček. Během plnění úkolů klienti často vyprávěli vlastní poznatky, zkušenosti a zážitky týkající se Velikonoc. Závěr setkání jsme věnovali pranostikám, které se vztahují ke svátkům jara.

Přejeme všem mnoho teplých jarních dní a těšíme se na další setkání.


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS