8. 08.

Vítám vás v Indii,“ ozývá se z tábořiště YMCA ve Veverské Bítýšce v úterý 6.srpna odpoledne. Právě tam probíhá v režii brněnského TyfloCentra letní tábor pro zrakově handicapované děti. Tato akce je jediná svého druhu v celé České republice. Již dvanáctý ročník se uskuteční od 3. – 17. 8. 2013.

Tábora se opět účastní děti se zrakovými i s kombinovanými postiženími, jako jsou mentální retardace, epilepsie, děti s poruchami autistického spektra a po mozkové obrně.

Pětadvacet dětí z celé České republiky čeká bohatý program, který zajišťuje přes dvacet vedoucích a instruktorů z řad kolegů brněnského TyfloCentra i absolventů speciálních pedagogických škol. Letošní táborovou knihou je Cesta kolem světa Julese Vernea. Mezi vedoucími jsou i lidé s těžkým zrakovým postižením a poprvé také absolventi loňské »školy instruktorů« (děti, které už vyrostly z věkové kategorie účastníků tábora, byly na loňském táboře vyškoleny pro samostatnou práci táborového instruktora). „Jde vlastně o praktické naplnění naší snahy o co největší samostatnost lidí se zrakovým handicapem,“ vysvětluje vedoucí tábora Anička Horká.

Struktura tábora je velmi podobná klasickým táborům pro zdravé děti. Samozřejmě s jistými úpravami – k pohybu po tábořišti jsou využívány natažené provázky, nebezpečná místa označují rolničky. Po poledni bývají tzv. »Neklidy«, opaky tradičních poledních klidů – děti se věnují rukodělným aktivitám, či hraní speciálně upravených deskových her a karet, formou her probíhá nácvik různých dovedností jako rozeznávání mincí a bankovek, rozdělávání ohně, stavění stanů, což se bude později hodit, až děti vyrazí na dvoudenní puťák. Čeká je také oblíbená hra Ptačka (doptávají se na cestu po Brně kolemjdoucích, předpokládáme, že v pátek 9. 8. kolem 10.hodiny dorazí do Brna).

Za dětmi přijeli ve středu 7. 8. kolegové ze Školy pro výcvik vodicích psů, vzdělávací programy o závislostech přivezly Podané ruce o.s.. Je domluvena cimbálovka a na besedu přijedou i modeláři s letadýlky a psycholožka. O táboře vyšel článek v týdeníku 5+2 dny.

Tábor je téměř v půlce. Děti již mají za sebou poutě po cizokrajných zemích, jízdu na slonech v Indii, seznámení se Singapurem, dnes jsou v Číně… Úspěšně zvládli noční hru Únos Audy – kus cesty za táborem byla v lese připoutána princezna Auda, kterou střežili strážci. Úkolem dětí bylo přemoct únavu a navzdory přerušenému spánku se zorientovat, najít v lese chrám, odvázat a odvést princeznu. Sice princeznu z chrámu nakonec neodvedli, ale zvítězili sami nad sebou a nad svou únavou.

Přejeme, ať vydrží příznivé počasí a dobrá nálada při dalších poutích kolem světa. Šťastnou cestu!


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS