14. 04.

Že je kroj již minulostí?  Ale kdeže. O tom, že kroj je stále „v kurzu“ nás v pátek 11. 4. 2014 přesvědčila nejen paní Mgr. Gabriela Zmeškalová, kurátorka sbírky lidového textilu.  Velmi poutavé vyprávění o krojích jižní Moravy, potažmo Brněnska, nás provázelo skoro celé odpoledne. Během této přednášky jsme se dozvěděli nejen o tom, z čeho se skládá mužský a ženský kroj, ale mohli jsme si osahat i různé druhy látek, ze kterých se kroje šijí. Kde kdo mohl zavzpomínat na své zážitky, kdy se mnozí z nás hodů sami účastnili a věděli, jaké to je, kroj nosit. Mimo velmi odborně a poutavě vedenou přednášku, byla také zpestřením návštěva 2 zástupců krojované chasy ze Starého Lískovce. Ženský kroj nám předvedla slečna Blanka Videmanová a mužský kroj pan Pavel Turčínek. Oba jsou folklorními nadšenci a již po několik let oblékají na sebe kroj a účastní se hodů ve Starém Lískovci. Sami nám kroj předvedli, řekli nám své zážitky s krojem a také jak se k tomu nosit kroj dostali. Tito zástupci a jejich povídání nám ukázalo, že kroj jako takový stále nezanikl a mezi mladými lidmi, se najdou tací, kteří s hrdostí na sebe obléknout tento „oděv našich předků“ a hrdě jej ukazují a udržují tradice, které zde za našich babiček a dědečků byly. Pro některé jde o připomenutí, jaké to bylo za dob jejich mladých let, pro jiné ukázkou toho, jaká dřív byla zábava.
Paní Zmeškalová, ale i krojovaní účastníci se shodli na tom, že péče o kroj je velice namáhavá, ale plody této práce na sebe nenechají dlouho čekat a vždy přinesou uspokojení a nejednomu člověku vykouzlí úsměv na tváři. Malým bonbónkem a takovým uzavřením velmi příjemného odpoledne byla možnost vyzkoušet si ženský kroj.

„Bylo nám potěšením zúčastnit se této přednášky, kde jsme se i my dozvěděli mnoho zajímavých informací. Děkujeme za pozvání a rádi Vás přivítáme na našich mladých hodech ve Starém Lískovci“ řekl na závěr hlavní stárek z krojované chasy.

Děkuji paní Zmeškalové za její velmi zajímavý výklad, zástupcům krojované chasy za jejich návštěvu a všem účastníkům za účast. Doufám, že toto nebyla poslední akce, kde jsme se mohli s folklorem na Brněnsku setkat. Dle mého názoru máme být na co pyšní.

Fotogalerie

Fotogalerie na Flickru - Lidový oděv, 11. 4. 2014


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS