26. 04.

Milí přátelé,
zveme vás na jubilejní 25. ročník Tmavomodrého festivalu a především pak na jeho nedílnou součást, setkání fandů výpočetní techniky s úpravou pro zrakově postižené uživatele.

Letos proběhne v pátek 16. a v sobotu 17. května. Místem konání je již také tradičně Bílý dům na Žerotínově náměstí v Brně. Na internetové adrese http://bariery.centrumpronevidome.cz/trasy/bilydum.htm si můžete připomenout popis trasy. To abyste k nám lépe trefili. Pokud by někdo z vás dal raději přednost doprovodu, využijte naší průvodcovské služby, na tel. 515 919 670 nebo na mailu dispecink@tyflocentrumbrno.cz a včas si službu zamluvte.

A co jsme si pro vás připravili tentokrát? V pátek odpoledne to bude výstava pomůcek, dodávaných v.d.n. Spektra a firmou ACE Design, výstava optických pomůcek firmy Sagitta Brno a u stánku olomouckých Tyflopomůcek si budete moci zakoupit cokoliv z jejich bohaté nabídky. A když už budete mít pomůcek plnou hlavu, tak si můžete popovídat s pracovníky brněnského TyfloCentra či Tyfloservisu nebo střediska výcviku vodicích psů Milana Dvořáka, případně si zakoupit něco z dílen našeho HapAteliéru, koly Aloise Klára nebo Centra sociálních služeb pro osoby se zrakovým postižením v Brně – Chrlicích.

V sobotu 17. května pak můžete, kromě výše již zmíněných výstav a prodejních stánků, navštívit i přednáškovou část. Ta začne v 9:30 a do necelých dvanácti hodin se v roli přednášejících vystřídají:
V 9:30  přivítání a zahájení setkání.

V 9:40 dostane slovo Vítek Jirásek, tvůrce aplikace Tapin Rádio. Prozradí vám, jak si prostřednictvím tohoto programu můžete snadno naladit a poslouchat internetová rádia z celého světa a osvětlí vám i řadu dalších možností tohoto oblíbeného programu.

Poté, přesně v 10:00 hodin vám tvůrce aplikace Blind Shell Petr Svobodník v desetiminutové prezentaci prozradí, co všechno tato aplikace umí a jak vám formou zjednodušeného rozhraní usnadní ovládání dotykových telefonů se systémem Android.

V 10:10 se ujme slova zástupce v.d.n. Spektra,  který vám představí nejžhavější novinky z jejich nabídky, jimiž jsou  zařízení „CV+ Reader“ – Lupu, která umí číst zvětšovaný text a braillský řádek Alva Comford v symbióze s telefonem iPhone.

V 10:30 na něj naváže zástupce firmy ACE Design. Ten  vám zase představí jejich novinku „DotWalker Pro“, cestovního průvodce pro nevidomé a slabozraké v mobilním zařízení se systémem Android.

V 10:50 se ujme mikrofonu Tomáš Staník, tvůrce programu Remote Assistant. Poradí nám, jak je možné se s pomocí mobilního telefonu, této aplikace a vidícího kamaráda, byť by byl zrovna na jiném konci republiky, zorientovat v neznámém prostředí, nebo si třebas jen roztřídit nákup nebo barevné prádlo na praní.

V 11:10 nám zástupci středisek Elsa a Teiresiás teoreticky popovídají něco o možnostech tvorby, tisku a užívání haptických map. A nezůstane jen u teorie.

V 11:30 pak mezi nás pozveme finalisty memoriálu Zdeňky Vernarské, kteří se teprve zde, společně s námi dovědí, kdo se stal vítězem této soutěže v užívání PC bez používání zraku a samozřejmě jim předáme i zasloužené hodnotné ceny.

Hned poté, kolem tři čtvrtě na dvanáct se s vámi rozloučíme a popřejeme vám šťastnou cestu domů.

Mimo výše uvedený program vám budou všichni přednášející k dispozici již od devíti do třinácti hodin na svých stáncích. Tam je můžete v průběhu celého dopoledne navštěvovat a ptát se na konkrétní podrobnosti, které vás budou zajímat.

Střediska pro pomoc studentům se specifickými nároky Elsa a Teiresiás pak na svém stánku budou předvádět praktické ukázky tvorby a tisku haptických map. Ty si pak budete moci na místě nejen prohlédnout, ale také díky sponzorské podpoře Spektry a Galopu si budete moci nechat bezplatně vytvořit, vytisknout a s sebou odvézt mapku kteréhokoliv místa v ČR, podle vlastního výběru.

A návštěvu této jubilejní akce můžete využít také k setkání a posezení v místní kavárně se starými přáteli, nebo k navázání nových přátelství. Tak přijeďte. Těšíme se na vás.

Za všechny pořadatele
Josef Konečný

 

Fotogalerie

fotogalerie


Autor:

Tags: , ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS