4. 06.

Autor:

Kdy: pátek 19.6. 2015 v 18:30

Kde: Městské divadlo Znojmo

Rádi bychom Vás pozvali na benefiční koncert, na němž vystoupí skupina Mário Bihári a přátelé. Výtěžek ze vstupného bude věnován znojemskému TyfloCentru na podporu jeho činnosti. Koncert si budou moci jeho účastníci prožít „potmě“, s klapkami na očích. Přijďte se i vy zaposlouchat do nevšedního hudebního vystoupení, při němž se Vám představí výjimečný romský umělec Mário Bihári. Od osmi let je nevidomý. Poté, co přišel o zrak, pověsil na hřebík atletiku, ve které vynikal a začal se věnovat hudbě. Jako fenomenálního akordeonisti a pianisty si ho jako první všimla Zuzana Navarová a objevila v něm také výjimečný skladatelský talent. Mário Bihári ztělesňuje spojení romského hudebního cítění s klasickou, folkovou i moderní elektronickou hudbou, popem a jazzem. Hudební projev Mária Biháriho je nezaměnitelný, originální a zasahuje široké spektrum posluchačů. Vstupné pro ZTP, ZTP/P 150 Kč, doprovod 250 Kč.

 

Fotogalerie

Bihárim

 

 


26. 04.

Autor:

Milí přátelé,
zveme vás na jubilejní 25. ročník Tmavomodrého festivalu a především pak na jeho nedílnou součást, setkání fandů výpočetní techniky s úpravou pro zrakově postižené uživatele.

Letos proběhne v pátek 16. a v sobotu 17. května. Místem konání je již také tradičně Bílý dům na Žerotínově náměstí v Brně. Na internetové adrese http://bariery.centrumpronevidome.cz/trasy/bilydum.htm si můžete připomenout popis trasy. To abyste k nám lépe trefili. Pokud by někdo z vás dal raději přednost doprovodu, využijte naší průvodcovské služby, na tel. 515 919 670 nebo na mailu dispecink@tyflocentrumbrno.cz a včas si službu zamluvte.

A co jsme si pro vás připravili tentokrát? V pátek odpoledne to bude výstava pomůcek, dodávaných v.d.n. Spektra a firmou ACE Design, výstava optických pomůcek firmy Sagitta Brno a u stánku olomouckých Tyflopomůcek si budete moci zakoupit cokoliv z jejich bohaté nabídky. A když už budete mít pomůcek plnou hlavu, tak si můžete popovídat s pracovníky brněnského TyfloCentra či Tyfloservisu nebo střediska výcviku vodicích psů Milana Dvořáka, případně si zakoupit něco z dílen našeho HapAteliéru, koly Aloise Klára nebo Centra sociálních služeb pro osoby se zrakovým postižením v Brně – Chrlicích.

V sobotu 17. května pak můžete, kromě výše již zmíněných výstav a prodejních stánků, navštívit i přednáškovou část. Ta začne v 9:30 a do necelých dvanácti hodin se v roli přednášejících vystřídají:
V 9:30  přivítání a zahájení setkání.

V 9:40 dostane slovo Vítek Jirásek, tvůrce aplikace Tapin Rádio. Prozradí vám, jak si prostřednictvím tohoto programu můžete snadno naladit a poslouchat internetová rádia z celého světa a osvětlí vám i řadu dalších možností tohoto oblíbeného programu.

Poté, přesně v 10:00 hodin vám tvůrce aplikace Blind Shell Petr Svobodník v desetiminutové prezentaci prozradí, co všechno tato aplikace umí a jak vám formou zjednodušeného rozhraní usnadní ovládání dotykových telefonů se systémem Android.

V 10:10 se ujme slova zástupce v.d.n. Spektra,  který vám představí nejžhavější novinky z jejich nabídky, jimiž jsou  zařízení „CV+ Reader“ – Lupu, která umí číst zvětšovaný text a braillský řádek Alva Comford v symbióze s telefonem iPhone.

V 10:30 na něj naváže zástupce firmy ACE Design. Ten  vám zase představí jejich novinku „DotWalker Pro“, cestovního průvodce pro nevidomé a slabozraké v mobilním zařízení se systémem Android.

V 10:50 se ujme mikrofonu Tomáš Staník, tvůrce programu Remote Assistant. Poradí nám, jak je možné se s pomocí mobilního telefonu, této aplikace a vidícího kamaráda, byť by byl zrovna na jiném konci republiky, zorientovat v neznámém prostředí, nebo si třebas jen roztřídit nákup nebo barevné prádlo na praní.

V 11:10 nám zástupci středisek Elsa a Teiresiás teoreticky popovídají něco o možnostech tvorby, tisku a užívání haptických map. A nezůstane jen u teorie.

V 11:30 pak mezi nás pozveme finalisty memoriálu Zdeňky Vernarské, kteří se teprve zde, společně s námi dovědí, kdo se stal vítězem této soutěže v užívání PC bez používání zraku a samozřejmě jim předáme i zasloužené hodnotné ceny.

Hned poté, kolem tři čtvrtě na dvanáct se s vámi rozloučíme a popřejeme vám šťastnou cestu domů.

Mimo výše uvedený program vám budou všichni přednášející k dispozici již od devíti do třinácti hodin na svých stáncích. Tam je můžete v průběhu celého dopoledne navštěvovat a ptát se na konkrétní podrobnosti, které vás budou zajímat.

Střediska pro pomoc studentům se specifickými nároky Elsa a Teiresiás pak na svém stánku budou předvádět praktické ukázky tvorby a tisku haptických map. Ty si pak budete moci na místě nejen prohlédnout, ale také díky sponzorské podpoře Spektry a Galopu si budete moci nechat bezplatně vytvořit, vytisknout a s sebou odvézt mapku kteréhokoliv místa v ČR, podle vlastního výběru.

A návštěvu této jubilejní akce můžete využít také k setkání a posezení v místní kavárně se starými přáteli, nebo k navázání nových přátelství. Tak přijeďte. Těšíme se na vás.

Za všechny pořadatele
Josef Konečný

 

Fotogalerie

fotogalerie


24. 02.

Autor:

V sobotu 18. února 2012 vystoupil Jaroslav Dušek ve Znojmě, aby spolu se svými spolupracovníky uvedl na jeviště Městského divadla pokračování legendárních Čtyř dohod tentokráte pod názvem Pátá dohoda. Na pořádání této charitativní akce se podílelo znojemské pracoviště společnosti TyfloCentrum Brno, o.p.s. Naše poděkování patří hlavnímu organizátorovi, kterým byl opět znojemský podnikatel pan Bronislav Mikulášek, který stojí za nápadem celé akce. Spolupráci nabídlo město Znojmo – Znojemská Beseda, když na charitativní divadelní představení poskytlo divadelní sál zdarma a zajistilo prodej vstupenek. Účinkující se rozhodli dvouhodinové divadelní představení odehrát pouze za režijní náklady.

 

Výtěžek z tohoto sobotního večera činí po 41 380 Kč. I tentokrát jsme nabídli volné vstupenky našim klientům a dalším příznivcům, bylo jich k dispozici celkem 10.

Znojemské TyfloCentrum využije peníze z tohoto charitativního večera na akce pro klienty, a to na zajištění cvičení na velkém míči. Část z výtěžku věnujeme na besedy s odborníky na nejrůznější témata, na podporu vaření a na další sociální služby osobám s těžkým postižením zraku na Znojemsku.

Fotogalerie

Charitativní představení Pátá dohoda s Jaroslavem Duškem ve Znojmě, 18. 2. 2012


28. 02.

Autor:

Tuhá zima se nevyhnula ani jižnímu cípu naší republiky. Klienti z řad seniorů v tuto dobu neradi vycházejí ze svých domovů, protože se – oprávněně – bojí uklouznutí, mrazy jim způsobují zdravotní komplikace a vůbec je to pro ně nepříjemné. Omezili jsme proto aktivity na pravidelná setkávání v prostoru klubovny, spojená s prohlížením starých fotek, plánováním budoucích aktivit a společnými oslavami.

Ven jsme se vydali pouze dvakrát, ale vždy to stálo za to. Městská knihovna na přání našich klientů připravila na 25. ledna besedu o české poezii let 1945 – 1968, která nadchla jak klienty, tak pracovnice. Do budoucna plánujeme další společné aktivity, například březnovou „Hodinku u gramofonu“ s písněmi Elvise Presleyho a literární besedu o Janu Ámosi Komenském.

Radost a úsměvy do našich duší vnesla 15. února pohádková výstava Arabela, která nyní probíhá v Městském muzeu a galerii Břeclav. Kostýmy a rekvizity, doplněné povídáním o natáčení oblíbeného seriálu nejen pro děti, spojené s výborným komentářem doktora Karla Křivánka, přilákaly i v mrazivém počasí většinu našich stálých klientů. Kouzelný prsten, jediný na světě, jsme sice do rukou nedostali, ale jinak jsme mohli ulehnout do postele Karkulčiny babičky, usednout s královskou korunou na trůn a nebo se zahalit do závojů. Těšíme se, co dalšího muzeum na jaro připraví, protože i sem chodíme moc rádi!


17. 03.

Autor:

Představení divadelního spolku Rotunda ze Znojma sledovalo 9 klientů, z toho dva přijeli až z DD v Božicích. Právě s božickým domovem důchodců máme výbornou spolupráci a nejednalo se o první účast jejich slabozrakých klientů na naší akci.  Poprvé v divadle byli i dva vodící pejskové a oba celé představení zvládli v klidu, povětšinou ho prospali.

Před představením jsme se sešli před  divadlem a pomalu jsme se šli s klienty posadit do první řady, přidali se k nám i klienti z Božic a představení mohlo začít. Jednalo se o upravenou komedii Zkrocení zlé ženy z díla Williama Shakespeara.

Po představení jsme se vydali do zákulisí prohlédnou nádherné zdobené dobové kostýmy, které nám ukázali samotní protagonisté představení. Prohlídka kostýmů byla výborným doplňkem k tomu, aby si naši klienti mohli upřesnit své představy o dění na pódiu. Klienti ocenili vstřícný přístup herců souboru a pro herce byla tato nová zkušenost s nevidomými v divadle také velmi zajímavá. Určitě bude navzájem v takové spolupráci pokračovat.

Fotogalerie



TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS