8. 10.

Věznice nebo také – z části podle typu – vězení, káznice, šatlava, žalář či nápravně výchovné zařízení je zařízení, ve kterém se vykonává trest odnětí svobody. Na toto téma jsme se bavili v pondělí 29. 9. 2014 v naší klubovně na Chaloupkove 3. Přijeli za námi pracovníci z věznice Kuřim.

Na návštěvu přijeli hned 4 pracovníci. Každý je v kontaktu s vězni každý den. Jejich poutavá přednáška trvala 2 hodiny a měli jsme mnoho místa pro dotazy. Dozvěděli jsme se, jak to vypadá s obsazeností, jaký mají odsouzení denní režim, jak je to s pracovním uplatněním, ale i co náplní volného času. Ač vždy slýcháme, že ve věznicích se mají jako v ráji a že mají veškerý komfort, jistě nebude žádný komfort to, že sdílíte pokoj hned s několika lidmi. Je pravdou, že sorta lidí, která se sejde na oddělení je od osob, které vyrůstali v nepříznivém sociálním prostředí, ale jsou zde i osoby, které jsou vysokoškolsky vzdělaní, jsou to podnikatelé a osoby, které si „žili na velké noze“ a možná i z nudy se ocitly právě v tomto zařízení. Je na zvážení každého z nás, zda se jedná o komfortní zařízení, kde se dá schovat a dobře a levně (bereme-li v potaz to, co by si hradil odsouzený sám) a zda je to opravdu komfortní, když nemáte přístup k rodině. Každopádně jsme měli o čem přemýšlet, mohli jsme zhodnotit, jaká je realita od toho, co do nás televizní filmy tlačí a pokud jste u toho nebyli, nezoufejte, určitě se nám podaří zařadit do programu návštěvu z jiného zajímavého prostředí. Sledujte program, hlaste se na aktivity a zažijete podobné zážitky jako my při této besedě.

Chtěla bych tímto poděkovat všem zúčastněným klientům a jejich doprovodům a v neposlední řadě patří také velké díky pracovníkům z Věznice Kuřim, kteří nám připravili velmi zajímavou a obohacující přednášku.

Fotogalerie

Fotogalerie na Flickru - Beseda o věznici Kuřim, 29. 9. 2014


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS