13. 01.

 

Beseda se uskutečnila v pozdějších odpoledních hodinách, abychom umožnili účast i našim zaměstnaným klientům.

Proč jsme nabídli klientům besedu právě na toto téma právě teď?

Mnozí naši klienti se v běžném životě setkávají se situacemi, kdy potřebují pomoc od vidomých. Bariérou v komunikaci bývají často mýty a předsudky vázané na těžké postižení zraku.

Chtěli jsme naše klienty upozornit na možnost navštěvovat v Brně Kurz rozvoje sociálních dovedností, který od tohoto školního roku vede právě Vráťa Bareš.

Kdo měl o besedu zájem?

Kromě našich klientů a jejich průvodců mezi nás zavítala paní Smíšková (vozíčkářka) a pan Šmerda (geolog). Zájem paní Smíškové vycházel především z toho, že v rámci komunitního plánování se zajímá o problematiku bariér ve Znojmě, pan Šmerda zase připravoval výstavuPutování kamenů aneb Pravidla chaosu s popiskami v braillu a chystá se podobně zpracovat další téma.

O čem se mluvilo?

Besedu zahájila nejdříve obecná témata, ale velmi brzy se plynule přešlo na konkrétní dotazy a problémy našich klientů. Beseda probíhala spíše formou příjemného dialogu (což klienti po besedě hodnotili velmi kladně). Jedním z témat, které na besedě zaznělo, byl dost obvyklý nešvar mnohých úředníků, a nejen jich, kdy se při řešení čehokoliv obracejí ne přímo ke klientovi, ale k jeho průvodci. Velmi zkreslené představy často panují mezi lidmi i o tom, že zrakové postižení zároveň omezuje komunikační schopnosti lidí. Dotkli jsme se i tématu možné změny předsudků ve společnosti i reakce na neadekvátní jednání vidomých s lidmi s těžkým postižením zraku. Sami účastníci pak hovořili o nutnosti aktivně o sobě poskytovat informace, hovořit o svých potřebách a adekvátní formě pomoci.

Závěrem

Ke konci besedy požádal Vráťa  účastníky o zpětnou vazbu. Zajímalo ho,  jaká témata, by mohla být předmětem příštích přednášek. Jako jedna z možností zazněla problematika osob s kombinovaným postižením, z nichž jedno je zrakové.

Vráťovi za zajímavou besedu děkujeme.


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS