4. 03.

V pátek 26. února jsme se vydali na výlet do Znojma. Celý týden bylo krásně, a tak jsme se těšili, jak si to užijeme, bohužel jsme ale neměli štěstí. Nakonec jsme mohli být rádi, že pršelo jen občas a ne pořád.

Ve Znojmě už na nás čekala pracovnice tamějšího regionálního pracoviště Eva, která nás seznámila s naším programem. Díky ní jsme nepotřebovali ani mapu a bez problému dorazili do Jihomoravského muzea, které bylo naším prvním dnešním cílem.

Přijeli jsme shlédnout výstavu Putující kameny anebo pravidla chaosu, kterou připravil geolog Jihomoravského muzea ve spolupráci s regionálním pracovištěm TyfloCentra Brno, o.p.s. ve Znojmě. Výstava je unikátní tím, že se snaží co možná nejvíc přiblížit exponáty, tedy kameny z říčního koryta řeky Dyje, lidem se zrakovým postižením. Jak to vypadá v praxi?

  • z vitrín jsou oddělaná skla, veškeré kameny je možné prohlížet hapticky
  • u každé vitríny je popis ve zvětšeném černotisku i v Braillově písmu
  • jednotlivá zajímavá místa toku řeky Dyje jsou doplněna reliéfně zobrazeným průřezem koryta
  • celkovou představu o říčním toku, včetně jedinečných meandrů, si zrakově postižení návštěvníci mohou udělat díky speciálně vyfrézované haptické mapě
  • dojem z celé expozice je umocněn hudební nahrávkou, která představuje motiv tekoucí řeky

My jsme měli to štěstí, že si na nás po domluvě udělal čas autor výstavy Jaroslav Šmerda a mohl tak zodpovědět všechny naše záludné dotazy týkající se nejen geologie, ale i celého Znojma.

Další naší zastávkou byl obchod s látkami, jehož majitelka se věnuje výrobě patchworku. Měli jsme možnost dozvědět se, co vlastně patchwork je a jaký je postup při výrobě. Zároveň pro nás měla majitelka připravené ukázky základních vzorů a pomůcek k haptické prohlídce. I když návštěva obchodu byla krátká, dozvěděli jsme se mnoho zajímavostí.

Výlet do Znojma jsme tradičně zakončili návštěvou cukrárny.

Fotografie

Putující kameny aneb Pravidla chaosu - návštěva výstavy ve Znojmě, 26. 2. 2010
Putující kameny aneb Pravidla chaosu – návštěva výstavy ve Znojmě, 26. 2. 2010

Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS