3. 05.

Rádi bychom zájemcům připomenuli, že ve dnech 13. a 14. května 2011 se koná 22. ročník Tmavomodrého festivalu. Bližší informace o programu celého festivalu najdete na adrese www.bkc.cz/tmavomodry.php

Společnost TyfloCentrum Brno, o. p. s. již tradičně připravila doprovodné akce, které vám v dalším textu společně s anotacemi přednášek a popisem trasy do místa konání přiblížíme.

Dvoudenní výstava kompenzačních pomůcek proběhne

  • v pátek 13. května od 13 do 18 hodin
  • v sobotu 14. května od 9 do 13 hodin

Seznam vystavovatelů

  • Adaptech, s. r. o., Praha: speciální software a hardware pro nevidomé a slabozraké, kamerové lupy, mobilní telefony
  • ACE Design, s. r. o., Brno: speciální software a hardware pro nevidomé a slabozraké
  • Elvos, s. r. o., Brno: kamerové lupy, hlasové majáčky
  • Galop sro., Praha: speciální software a hardware pro nevidomé a slabozraké, kamerové lupy, mobilní telefony
  • Spektra, v. d. n., Praha: speciální software a hardware pro nevidomé a slabozraké, kamerové lupy, mobilní telefony, další kompenzační pomůcky
  • Sagitta Ltd., s. r. o., Brno: dodavatel optických pomůcek
  • Tyflopomůcky Olomouc: široký sortiment drobných pomůcek

Nebudou chybět ani prezentace škol výcviku vodicích psů před budovou Bílého domu – Středisko výcviku vodicích psů SONS ČR z Prahy a Škola pro výcvik vodicích psů Milana Dvořáka z Adamova, které jsou členy Mezinárodní federace škol vodicích psů (The International Guide Dog Federation).

Po oba dva dny se také budete moci seznámit s novinkami z oblasti přístupnosti mobilních telefonů se systémem Google Android a zařízení od Apple (iMac, iPhone, iPad).

Setkání zrakově postižených uživatelů výpočetní techniky

Začátek sobotního setkání je v 9.30 a jeho plánovaný program vypadá následovně:

  • 9:30 Úvod, historie doprovodných akcí Tmavomodrých festivalů (Josef Konečný)
  • 9:40 Android s bílou holí (Matěj Plch)
  • 9:50 Jablíčka pro nevidomé aneb jak lze poslepu používat iMac, iPhone či iPad? (Roman Kabelka, Peter Gombarik)
  • 10:20 Dolphin software SuperNova (Adaptech, s. r. o.)
  • 10:35 Přenos dat z programu Asistent do mobilních zařízení (ACE Design, s. r. o.)
  • 10:50 Představení aktuálních novinek z nabídky GALOP sro.
  • 11:05 Knihomol (Spektra, v. d. n.)
  • 11:20 Memoriál Zdeňky Vernarské – finále 4. ročníku soutěže, moderuje Radek Pavlíček

(Změna programu vyhrazena)

Anotace přednášek

Android s bílou holí

Prezentace mobilních telefonů se systémem Google Android si klade za cíl seznámit zájemce krátce s historií této nové platformy, rozsáhlá část bude věnována možnostem přístupnosti nevidomým uživatelům. Přednáška pak bude zakončena praktickými ukázkami, aby potencionální uživatel získal představu o základech ovládání těchto přístrojů. Pamatováno bude i na horkou novinku v této oblasti, kterou je zpřístupnění dotykových displejů.

Jablíčka pro nevidomé aneb jak lze poslepu používat iMac, iPhone či iPad?

Mac OS X je operační systém výhradně určený pro stolní a přenosné počítače firmy Apple. Jeho integrální součástí je i odečítač obrazovky VoiceOver, který přehledně zpřístupňuje vše, co v dnešní době uživatel potřebuje – práci s textem, čtení e-mailů, brouzdání na webu či telefonování po Skype. V prezentaci bude představeno prostředí Mac OS X a jeho ovládání pro zrakově postižené s využitím odečítače VoiceOver, jehož výhoda je především v automatické dostupnosti na každém počítači Apple. Další část přednášky pak bude věnována ukázkám ovládání iPhone a iPadu bez kontroly zrakem.

Dolphin software SuperNova

Společnost Adaptech, s.r.o., která lokalizuje skupinu programů SuperNova společnosti Dolphin do češtiny, vám představí nový obchodní model společnosti Dolphin. Ta v souvislosti s vydáním nové verze 12.02 změnila obchodní názvy jednotlivých programů SupeNovy. Tato aktuální verze přináší například novou technologii zobrazení zvětšených obrázků a textů, podporu více monitorů či nový Panel Služeb.

Přenos dat z programu Asistent do mobilních zařízení

Nové rozšíření programu Asistent poskytuje uživatelům možnost snadno synchronizovat události v programu Diář a kontakty v programu Telefonní seznam se schůzkami a kontakty v mobilním telefonu.
Uživatelé tak mohou spravovat události a kontakty na počítači a po provedení synchronizace mít aktuální záznamy stále s sebou na mobilním telefonu. Jakákoli úprava schůzky či kontaktu, provedená v mobilním telefonu, se při následné synchronizaci promítne do záznamů uložených na počítači.
Řešení je dostupné pro mobilní telefony s operačním systémem Windows Mobile, Android, iOS i Symbian.

Představení aktuálních novinek z nabídky GALOP sro.

V úvodní části prezentace budete stručně seznámeni s aktuálními novinkami v naší nabídce. Ve druhé části bychom pak rádi zodpověděli nejčastější či nejzajímavější dotazy týkající se naší firmy a námi nabízených produktů. Máte-li nějaký zajímavý dotaz, můžete jej zadat prostřednictvím jednoduchého formuláře na adrese www.galop.cz/dotazy. Děkujeme a těšíme se na setkání.

Knihomol

Knihomol je program zajišťující velmi pohodlný a uživatelsky přívětivý přístup ke knihám a časopisům z Knihovny digitálních dokumentů. Přidružená softwarová čtečka DocTTS zajistí snadné čtení stažených titulů. V prezentaci prakticky ukážem, jak s Knihomolem vyhledávat a stahovat z KDD a jaké možnosti pro čtení nabízí DocTTS.

Doprovodný program připravili a za organizátory se na setkání s vámi těší Radek Pavlíček, Josef Konečný a Roman Kabelka.

Popis trasy

Přijedete-li do Brna autobusem na UAN Zvonařka, pak bude nejvhodnější zvolit pro cestu do místa konání Tmavomodrého festivalu, tedy Bílého domu, respektive do sálu Břetislava Bakaly na Žerotínově náměstí, cestu tramvají číslo 12, která Vás doveze přes Hlavní nádraží až na zastávku Česká (od Zvonařky je to pátá zastávka). K tramvaji se dostanete tak, že z nástupiště přejdete k čekárně. Pro lepší orientaci si můžete aktivovat akustický majáček, který je na ní umístěný. U čekárny se postavíte čelem k majáčku, zabočíte doleva a podél zdí po pravé ruce přijdete k patě nadchodu. Ta je také ozvučena akustickým majáčkem.

Po nadchodu přejdete postupně přes ulice Zvonařka a Plotní. Na přechod vede stoupající rampa, která se točí dvakrát o 180 stupňů vpravo. Držte se proto stále pravého zábradlí. Nahoře přejdete přes asi 30 metrů širokou ulici Zvonařka a na konci zábradlí zabočíte o 90 stupňů vpravo a přejdete dalších cca 30 metrů přes ulici Plotní. Na protější straně vás zábradlí stočí o 90 stupňů doleva a rampa začne klesat dolů. Tato rampa se také lomí dvakrát v úhlech 180 stupňů vpravo. Celou cestu vás vede zábradlí po pravé straně nadchodu..

Dole narazíte na umělou vodicí linii, která vás směrem vpravo dovede ke smyčce tramvají. Tuto smyčku budete v mírném oblouku obcházet tak, abyste ji měli po levé ruce. Tím se po cca 50 metrech dostanete k ozvučenému přechodu, po kterém přejdete přes ulici Dornych (jezdí po ní tramvaje). Na protějším chodníku zabočíte doleva a přibližně po 80 metrech přijdete k zastávce tramvají. Tato zastávka je přímo na chodníku – nemá tedy svůj nástupní ostrůvek – a zastavují u ní také autobusy MHD. Tramvají číslo 12 pojedete 5 zastávek.

Pokud se budete chtít projít přes Galerii Vaňkovka, tak k ní se dostanete přes ozvučený přechod, nebo mimoúrovňovou lávku na opačné straně autobusového nádraží. Doporučuji použít raději lávku, která vás dovede ke Galerii v úrovni prvního patra. Schodiště na lávku je osazeno hlasovým majáčkem. Zde projdete celou Galerií, která je dlouhá 350 metrů. Východ na jejím druhém konci navazuje na lávku a terasu u obchodního domu Tesco.

Důležité upozornění: Všechny vchody do Galerie Vaňkovka jsou ozvučeny. Dveře jsou na fotobuňku. Jsou však dvoukřídlové a otevírají se směrem ven. Proto před nimi raději na chvilku zpomalte, aby měly dost času se úplně otevřít.

Na konci terasy sejdete, nebo sjedete po eskalátorech dolů a v přímém směru vstoupíte do městského podchodu pod Hlavním nádražím. Tím půjdete podél pravé stěny a přibližně po 100 metrech zabočíte vpravo, do první uličky. Ta vede mezi dvěmi schodišti. Zde přejdete k levé stěně, podél níž dojdete na její konec. Tam se otočíte o 180 stupňů a podél druhé strany téže stěny vystoupáte po schodech nahoru na druhé nástupiště. Zábradlí máte po levé ruce. Nahoře půjdete v jeho ose podél levého obrubníku až na druhý konec nástupiště k zastávkovému stojanu. Zde můžete, mimo již zmiňovanou tramvaj č. 12, použít také tramvaj č. 13. Obě jedou směrem na Českou a dále Technologický park. Jedou ve směru chůze vašeho příchodu.

Z tramvaje vystoupíte na třetí zastávce, kterou je stanice Česká. Tam přejdete tramvajové koleje, zabočíte vpravo a půjdete po chodníku podél kolejí mírným obloukem doleva ve směru původní jízdy. Přibližně po 50 metrech by Vás měl přivábit zvuk klepajícího semaforu, který si však musíte aktivovat stiskem tlačítka 5 na vašem vysílači. Na tomto přechodu přejdete přes silnici. Po přejití se dostanete na trojúhelníkový dělící ostrůvek, z něhož musíte přejít pod úhlem asi 45 stupňů doleva ještě jeden jízdní pruh vozovky. Zde už není klepající semafor, ale stačí si hlídat jen vozidla jedoucí zprava. Po přejití na chodník už budete mít vpravo před sebou budovu Bílého domu se dvěma vchody. Ten hledaný je od přechodu vzdálenější, takže zahnete malinko doleva a projdete se ještě asi 50 metrů podél trávníku, který odděluje budovu od chodníku. Na jeho konci zabočíte vpravo a po cca deseti metrech najdete schody nahoru, po kterých vystoupáte ke vchodu do budovy. Po projití vstupními dveřmi půjdete asi 6 metrů rovně až narazíte na přepážku recepce. Asi 1 metr před ní projdete dveřmi vpravo do kavárny. Po levé ruce bude obslužný pult, po pravé ruce jsou stolky a židle kavárny. V přímém směru projdete kavárnou do předsálí Bakalova sálu.

Popis trasy připravil Josef Konečný


Autor:

Tags: , ,

2 komentářů k „Tmavomodrý festival 2011: bližší informace“

  1. Vojtěch Šmiro:

    Dobrý den. Prosím, budou na stránkách k dispozici nahrávky z tohoto festivalu? Díky moc.

  2. Radek Pavlíček:

    Ano, nahrávky najdete na adrese http://www.centrumpronevidome.cz/tmf/2011

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS