2. 10.

Děti se vrátily do školních lavic, rána jsou čím dál chladnější a pod stromy se začíná hromadit spadané listí. Nastal podzim. Dovolte mi však ještě se krátce vrátit do babího léta a připomenout akce konané ve vyškovském TyfloCentru v měsíci září.

První zářijovou akcí byl seminář o ájurvédě, který se konal 9. září 2013. Pořadatelem tohoto semináře byla Knihovna Karla Dvořáčka ve Vyškově, která v rámci Akademie volného času připravila cyklus o zdravém životním stylu a stravování. Ájurvéda je starý indický léčebný systém, někdy je označována jako umění dlouhověkosti. Její základ tvoří pět živlových prvků a podle nich se rozdělují 3 dóšy, z nichž každá se vyznačuje jiným doporučeným způsobem stravování. Poutavé a naučné povídání zpestřilo malé občerstvení, které pro všechny účastníky připravila pracovnice obchodu se zdravou výživou Harmonie.

Další akcí byl pravidelný čtenářský klub. Na přání klientů jsme se 10. září 2013 pustili do četby knihy Liliová hora od Jaroslavy Říhové. Kniha se skládá z krátkých povídek a pověstí z Vyškovska. Tyto povídky bývají tajemné, záhadné, ale také poučné a zábavné. Liliová hora klienty vysloveně nadchla, a tak jsme se bez váhání shodli na pokračování v četbě také na dalších setkáních.

Po letní přestávce jsme se v září opět sešli s MUDr. Liborem Němcem. Ten pro nás 17. září 2013 připravil besedu, která nesla název „Co nechceme slyšet“. Samozřejmě nikdo z nás nechce slyšet nějakou neradostnou diagnózu týkající se našeho zdravotního stavu. Avšak sdělení, že některé věci jsou jen na nás a že hodně věcí můžeme také ovlivnit, avšak musíme pro to něco udělat, se už poslouchá trochu hůře. Ani tentokrát pan doktor nezklamal a sdělil nám mnoho zajímavých poznatků a postřehů.

Poslední zářijový den 30. 9. 2013 jsme pro klienty naplánovaly posezení u kávy a čaje. Toto setkání je jednou z opakujících se aktivit a jeho smyslem je společně s klienty zhodnotit dosavadní akce a zapojit je také do plánování akcí nadcházejících. Hodnocení i plánování probíhalo v čilém duchu a během diskuze padaly různé návrhy na „střediskové“ i venkovní aktivity. Pracovnice si vše pečlivě zapisovala a doufejme, že se nám podaří co nejvíce nápadů zrealizovat. Ostatně výlet na rozhlednu v Čechách pod Kosířem, „burza“ kuchařských receptů nebo beseda s včelařem zní opravdu lákavě. Tak kdo ví, třeba se na některé z těchto akcí potkáme…


Autor:

Tags: , ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS