6. 06.

Čtenářský klub má své pevné místo v programu akcí na každý měsíc. Ani květen nebyl výjimkou, a tak se v pondělí 6. 5. 2013 opět konalo setkání příznivců knih a tiskovin. Klienti k četbě vybrali časopis pro zrakově postižené ZORA a měsíčník Vyškovský zpravodaj. V časopise klienty nejvíce zaujaly články z rubriky Lékař a vy. Dozvěděli jsme se, která tvrzení o zraku jsou pravdivá a která jsou pouze společensky rozšířené mýty. Ve Vyškovském zpravodaji jsme si přečetli informace o nadcházejících kulturních akcích, o plánovaných stavebních a jiných úpravách ve městě a novinky z dění ve Vyškově.

Pátek 10. 5. 2013 byl pro vyškovské klienty ve znamení bowlingu. Tato aktivita se u nás těší velké oblibě, o čemž svědčí i fakt, že jsme se sešli v počtu 7 osob a jednoho vodicího psa. Při příchodu na sportoviště si zájemci vypůjčili bowlingovou obuv, objednali si občerstvení a po rozdělení hráčů na dráhy jsme zahájili hru. Někteří hráči byli zkušenější, a proto se jim v porážení kuželek dařilo lépe. Jiní svůj styl koulení teprve hledali a kuželky jejich náporu odolávaly s větším úspěchem. Přesto se všichni do bowlingu ponořili a čas vyhrazený na hru uplynul jako mrknutím oka. Následně jsme se přesunuli do, s bowlingovými drahami sousedící, restaurace, kde jsme sportovní odpoledne uzavřeli veselým povídáním.

Poslední akce v květnu byla věnovaná oční problematice. V úterý 28. 5. 2013 jsme v našem středisku po čase přivítali MUDr. Libora Němce, který nám přednášel na téma „Prevence především – proč?“. Po úvodním seznámení s pojmem prevence a rozdělením jejích tří druhů se přednášející zaměřil na prevenci týkající se zrakového orgánu. Dozvěděli jsme se, jak je možné oči chránit a jaká onemocnění lze považovat za „zloděje zraku“. Jak jsme zjistili, zraku škodí například sedavý způsob života, kouření a také těsná vázanka. Dále nám přednášející vysvětlil, které látky ve stravě prospívají našemu zraku a jaký význam mají brýle a klobouky pro jeho ochranu. Každý člověk by měl dbát na prevenci nejen v oblasti zraku, ale i v ostatních oblastech, což potvrzuje i následující citát: „Rozumný člověk problémy řeší, moudrý jim předchází.“

Přestože květnové počasí nebylo vždy podle našich očekávání, opět se konaly akce, které nám zvedly náladu a na které rádi vzpomínáme. Děkujeme klientům za účast a jednotlivcům za pomoc při organizaci a těšíme se na další shledání.


Autor:

Tags: , ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS